Екатерина Енева - за откриването на изложбата живопис, за любовта към колегите и приятелите

На 7 януари 2015 от 18ч. в Съюза на Българските Художници, Екатерина Енева откри голяма живописна и сценографска изложба. Залата на 4тия етаж се напълни с повече от 120 души гости – колеги сценографи, живописци и много приятели. Блестящи сценографии и костюми оставили трайна следа в биографията на художничката бяха представени на изложбата, наред с майсторски живописни платана и темпери създадени през последните наколко години на активна творческа работа. Изложба изпълнена с чувство, позитивизъм, носеща ненатрапчиво своето послание, но същевременно достатъчно дълбоко за да предизвика размисъла на зрителя.

Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници  Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници

Изложбата откриха – Любен Генов - председател на Съюза на Българските Художници, художникът и изкуствовед Димитър Грозданов и сценографът Петър Митев.

                    „Човек не трябва да се затваря в черупката си и ако иска да бъде верен на себе си, ако смята, че преди всичко ние сме духовни същества, а не сме дошли на тази земя само за да ядем, а за да допринесем за развитието на духа, тогава занимаването с култура е по-лесно. България е място в този свят, където духът не трябва да изчезва."- споделя Екатерина Енева за своята изложба.

 

Изложбата ще продължи до 24.01.2015г. Заповядайте на четвъртия етаж в Съюза на Българските Художници на Шипка 6.

 

   Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници"Тази вечер имам шанса и удоволствието да обогатя познанията си чрез тази изложба, откривайки лично за себе си един изключителен професионалист сценограф със впечетляваща кариера. Творческа личност оставила значима следа в театралното изкуство и занимаваща се и в момента активно в тази сфера."

"Една великолепна майсторска и обаятелна живопис – абстрактна на пръв поглед, живопис, която мен силно ме вълнува“

               ЛЮБЕН ГЕНОВ

 

"Аз си спомням една мисъл на Борхес, който казва че си представя рая, като една голяма библиотека. Винаги съм си представял рая като театър и изложбена зала. И в случая трябва да благодаря на Екатерина Енева за това, че тя създава една такава райска атмосфера и ми позволява по някакъв начин да погледна чрез нея, назад към някои основни постановки и основни принципи в изкуството. Тук в тази изложба те могат да бъдат дефинирани по различен начин и те действително са доста. Един от тях е принципа за пространство, което във всеки момент е пред прага на една динамика.Така си отговарям и на въпроса, защо тя се е ориентирала и към абстрактната живопис, защото първия проблем който съществува в нейната живопис -  пространствено пластичния, може да се реши по-фундаментално именно чрез абстрактната живопис."

"Екатерина Енева работи в една атмосфера, която е изключително хармонична. Мисля че трябва да отдадем дължимото на тази хармония и на нея, защото хармонията която общува в живописта, тя успява да я акумулира, да я наследи някак си във реалността. Искам да поздравя художничката за това, което е постигнала в тази изложба и да й пожелая още следващи изложби тъй като, това което виждаме тук, обещава доста вълнения в бъдеще.“

             ДИМИТЪР ГРОЗДАНОВ   

     

     Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници             Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници

 

"На сцените на Русенския, Пернишкия и Младежкия театър „Николай Бинев“, като щатен художник сценограф тя остави своя трайна следа и направи така че, поколения режисьори, актьори и театрални работници да развиват своя талант в такт с работата на Катя Енева."

"Изчистване на средата до отсяване на въздействащи атмосфера и среда детайли, които са проникнати от задълбочено идеен замисъл. Оригинални решения, засилена роля на живописта, хармонията на цвета, реализира в работата й тенденция към бягство от елементарното мислене, към максималното активизиране на публиката, и във личния и в творческия процес при правене на спектакъл. Така Екатерина Енева дава своя принос за националния характер на своята сценография.“

              ПЕТЪР МИТЕВ

 

 *Снимки: Павел Павлов - PhotoZoneGroup; Дени Кръстев (СБХ)


Вижте и прочетете още за Екатерина Енева в:

"Труд" - Таня Каранова - 17.01.2015

"Денят започва с култура" по БНТ

"Рецепта за култура" - Юрий Дачев - 10 януари 2015 - БНТ 

"В часа на синята мъгла" - Райна Йотова - 11 януари 2015 - Дарик радио

COOL-T по BTV

Бгнес

Монитор - Надежда Попова - 17.1.2015

На кафе - NOVA TV

News7