Откриване - Арт галерия "Гешов" и нейните художници

 

Откриване - Валентина Йорданова

 

На 15 октомври на ул. „Сердика“ 4, в нашата столица се откри още едно място за представяне и подкрепа на българското изкуство и автори - Галерия „Гешов“ - на името на видния български общественик акад.Иван Евстатиев Гешов.

Енергията като взаимодействие и сила - енeргиите, които ни заобикалят, които влияят върху нас и  които понякога ни трансформират до степен, да забравим себе си и все пак ни напомнят, че не можем да подменим Твореца при Когото отново се завръщаме - това е темата която съпроводи откриването на експозицията сред гостите на ул. „Сердика“ 4.

 

арт Галерия "Гешов"    Екатерина Енева - "Композиция"    Галерия "Гешов"

 

Тези енергии присъстват и в изкуството и прекрасните творби представени в галерията и подбрани с много вкус от собственичката Валентина Йорданова. Живописни картини и скулптури, млади автори и вече утвърдени имена са участниците в откриването. Мария Райчева, Даниела Хаджиева, Николай Русев, Екатерина Енева, Силвия Думанова, Стефан Георгиев, Тодор Димитров са част от авторите обединени в идеята на Валентина, а маслените платна на Екатерина Енева отново те отвеждат в този свят където хармонията на душата и дълбочината на духа се преплитат в едно цялo.   

 

Николай Русев - галерия "Гешов"     Екатерина Енева - "Цветно" 

                              Екатерина Енева - "В синьо"    Галерия "Гешов" 

 

Платна и скулптори в голямо стилово разнообразие, по нищо не отстъпващи на съвременните международни автори и художници, и всички те събрани заедно в уютната галерия на Сердика, като светлинка на просвещението в тъмната октомврийска вечер, събрали цялата топлина и любов на едни истински човешки чувства и забележителни творци.

 

Галерия "Гешов"    арт Галерия "Гешов"

 

автор: Жени Александрова  

 

 

 

 

 

Екатерина Енева с картини в книжарница Гринуич

Екатерина Енева - книжарница Гринуич

Художничката Екатерина Енева отново, с картини в книжарница „Greenwich“ и премиера в балет „Арабеск“.

След изложбата на Екатерина Енева в Съюза на българските художници на Шипка 6 през януари, почитателите които, желаят отново да се срещнат с нейното живописно изкуство, от тази седмица могат да заповядат в столичната книжарница „Greenwich“ на бул.Витоша, която през 2014г. спечели национален конкурс за най-добра книжарница. В специално отделена част от книжарницата художничкката представя картини живопис и темпера, както и каталог с нейни произведения които се предлагат в електронният ѝ магазин – www.ekaterinapaintings.com – Галерия Екатерина.

 

 

     Екатерина Енева - книжарница Гринуич   Екатерина Енева - книжарница Гринуич   Екатерина Енева - книжарница Гринуич

 


 

Екатерина Енева - премиера на Пепеляшка - балет АрабескНа 14 февруари от 11ч. на сцената на  Музикалния театър, балет „Арабеск“ излиза с нова премиера  „Пепеляшка“. Хореограф и сценарист е Мариана Крънчева – преди солист в Националната опера а от скоро част от трупата на „Арабеск“. Това е неин първи по-мащабен хореографски проект. Сценограф на декорите е художничката Екатерина Енева, а костюмите на Цветанка Петкова.

Заедно, екипа представя добре познатата приказка в един наистина съвсем различен прочит. Балет и вплетени чисто актьорски сцени, вмъкнати герои от други приказки, моменти на включване на публиката в действието, както и изненадващи сценографски решения и превъплъщения на сцената са част от изненадите в спектакъла.

 

Можете да прочетете още:

Факти - 13 февруари

Сега - 12 февруари

БНТ - Балет Арабеск с премиера на Пепеляшка - 12 февруари

 

 

Екатерина Енева - за откриването на изложбата живопис, за любовта към колегите и приятелите

На 7 януари 2015 от 18ч. в Съюза на Българските Художници, Екатерина Енева откри голяма живописна и сценографска изложба. Залата на 4тия етаж се напълни с повече от 120 души гости – колеги сценографи, живописци и много приятели. Блестящи сценографии и костюми оставили трайна следа в биографията на художничката бяха представени на изложбата, наред с майсторски живописни платана и темпери създадени през последните наколко години на активна творческа работа. Изложба изпълнена с чувство, позитивизъм, носеща ненатрапчиво своето послание, но същевременно достатъчно дълбоко за да предизвика размисъла на зрителя.

Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници  Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници

Изложбата откриха – Любен Генов - председател на Съюза на Българските Художници, художникът и изкуствовед Димитър Грозданов и сценографът Петър Митев.

                    „Човек не трябва да се затваря в черупката си и ако иска да бъде верен на себе си, ако смята, че преди всичко ние сме духовни същества, а не сме дошли на тази земя само за да ядем, а за да допринесем за развитието на духа, тогава занимаването с култура е по-лесно. България е място в този свят, където духът не трябва да изчезва."- споделя Екатерина Енева за своята изложба.

 

Изложбата ще продължи до 24.01.2015г. Заповядайте на четвъртия етаж в Съюза на Българските Художници на Шипка 6.

 

   Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници"Тази вечер имам шанса и удоволствието да обогатя познанията си чрез тази изложба, откривайки лично за себе си един изключителен професионалист сценограф със впечетляваща кариера. Творческа личност оставила значима следа в театралното изкуство и занимаваща се и в момента активно в тази сфера."

"Една великолепна майсторска и обаятелна живопис – абстрактна на пръв поглед, живопис, която мен силно ме вълнува“

               ЛЮБЕН ГЕНОВ

 

"Аз си спомням една мисъл на Борхес, който казва че си представя рая, като една голяма библиотека. Винаги съм си представял рая като театър и изложбена зала. И в случая трябва да благодаря на Екатерина Енева за това, че тя създава една такава райска атмосфера и ми позволява по някакъв начин да погледна чрез нея, назад към някои основни постановки и основни принципи в изкуството. Тук в тази изложба те могат да бъдат дефинирани по различен начин и те действително са доста. Един от тях е принципа за пространство, което във всеки момент е пред прага на една динамика.Така си отговарям и на въпроса, защо тя се е ориентирала и към абстрактната живопис, защото първия проблем който съществува в нейната живопис -  пространствено пластичния, може да се реши по-фундаментално именно чрез абстрактната живопис."

"Екатерина Енева работи в една атмосфера, която е изключително хармонична. Мисля че трябва да отдадем дължимото на тази хармония и на нея, защото хармонията която общува в живописта, тя успява да я акумулира, да я наследи някак си във реалността. Искам да поздравя художничката за това, което е постигнала в тази изложба и да й пожелая още следващи изложби тъй като, това което виждаме тук, обещава доста вълнения в бъдеще.“

             ДИМИТЪР ГРОЗДАНОВ   

     

     Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници             Екатерина Енева - откриване на изложба живопис и сценография в Съюза на Българските Художници

 

"На сцените на Русенския, Пернишкия и Младежкия театър „Николай Бинев“, като щатен художник сценограф тя остави своя трайна следа и направи така че, поколения режисьори, актьори и театрални работници да развиват своя талант в такт с работата на Катя Енева."

"Изчистване на средата до отсяване на въздействащи атмосфера и среда детайли, които са проникнати от задълбочено идеен замисъл. Оригинални решения, засилена роля на живописта, хармонията на цвета, реализира в работата й тенденция към бягство от елементарното мислене, към максималното активизиране на публиката, и във личния и в творческия процес при правене на спектакъл. Така Екатерина Енева дава своя принос за националния характер на своята сценография.“

              ПЕТЪР МИТЕВ

 

 *Снимки: Павел Павлов - PhotoZoneGroup; Дени Кръстев (СБХ)


Вижте и прочетете още за Екатерина Енева в:

"Труд" - Таня Каранова - 17.01.2015

"Денят започва с култура" по БНТ

"Рецепта за култура" - Юрий Дачев - 10 януари 2015 - БНТ 

"В часа на синята мъгла" - Райна Йотова - 11 януари 2015 - Дарик радио

COOL-T по BTV

Бгнес

Монитор - Надежда Попова - 17.1.2015

На кафе - NOVA TV

News7

 

 

Откриване изложба живопис на Екатерина Енева в Съюза на Българските Художници

На 7ми януари 2015г. от 18ч. предстои откриването голяма изложба живопис и сценография на художничката Екатерина Енева в Съюза на Българските Художници.

Изложбата събира едни от най - ярките платна живопис и темпера на Екатерина създадени през последните години. Наред с тях в изложбата ще присъстват сценографски скици на декори и костюми, които я характеризират и като блестящ професионалист сценограф в дългите години на работа в Младежкия театър "Николай Бинев", повечето от театрите в страната и театри в чужбина.

 

                         Екатерина Енева - изложба живопис и сценография

 

"Художникът Екатерина Енева не настоява за лесна четивност, тя по-скоро е от типа художник – поет, който изисква от зрителя специална настройка и прозорливост. По този начин съкровението и тайната на нейните послания придобиват онази степен на комуникация, която ги прави привлекателни и желани."

                                                                                     Димитър Грозданов

 

 

Екатерина Енева участва в 13-та годишна изложба на галерия Астри

 

13-та годишна изложба живопис - галерия Астри

На 1.12.2014г. в столичната галерия „Астри“ се откри 13-та годишна изложба живопис - формат 30/30.

Над 70 автора излагат свои произведения в малката, уютна галерия на ул. „Цар Самуил“ 34, която отново събра художници като Ангел Герджиков, Владо Пенев, Галина Чунтова, Греди Асса, Елисавета Ангелова, Константин Константинов, Наташа Атанасова, Петя Денева, Румен Рачев, Тодор Овчаров и много други.

Екатерина Енева, също взе участие с две свои платна сред пъстрата палитра от творби и този път наредени и представени с огромно удоволствие от галеристката Вихра Пешева. Изложбата ще продължи до 26 януари 2015.